gryzaki dla psa

Psy mają naturalną potrzebę gryzienia, lizania i rozszarpywania. Jeżeli jej nie zaspokoimy, na przykład poprzez podawanie gryzaków, pies sam znajdzie sobie inne ciekawe przedmioty do gryzienia. Mogą to być nasze meble, ubrania czy ulubione buty.

Warto też wiedzieć, że gryzienie czy rozszarpywanie rożnych przedmiotów uspokaja psy, pomaga im się wyciszyć i opanować emocje. To dlatego wiele psów pozostawionych samych w domu niszczy nasze meble i ubrania. Są one przesiąknięte zapachem opiekuna, dają więc psu poczucie bezpieczeństwa. Dodatkowo gryzienie i rozszarpywanie naszych rzeczy pomaga psu poradzić sobie ze stresem wynikającym z samotności. Niektóre psy w stresujących momentach podczas spaceru, biorą do pyska smycz i zaczynają ją gryźć lub intensywnie szarpać. To też psi sposób na rozładowanie stresu i nadmiernych emocji.

Gryzaki pomagają też utrzymać higienę psich dziąseł i zębów. Gryzienie twardych przedmiotów w sposób mechaniczny usuwa płytkę nazębną, z której z czasem powstaje kamień nazębny. Zaniedbanie higieny dziąseł i zębów psa, może doprowadzić między innymi do ubytków, ropnych zapaleń dziąseł, paradontozy i wypadania zębów, a w skrajnych wypadkach nawet do chorób serca, nerek czy wątroby.

Toksyczne gryzaki

Niestety nie wszystkie gryzaki są zdrowe dla naszych psiaków. W sklepach zoologicznych można kupić gryzaki, które są wręcz toksyczne. Myślę tu przede wszystkim o gryzakach wykonanych z prasowanej skóry. Spotkacie je między innymi w formie kostek, precli, patyczków owiniętych suszonym mięsem, bucików itp. Powstają jako produkty uboczne w garbarniach, a do ich produkcji wykorzystuje się masę toksycznych substancji.

garbarnia

Jak powstają?

Gdy skóry trafiają z rzeźni do garbarni poddaje się je kąpieli chemicznej, która ma zabezpieczyć produkt przed zepsuciem podczas transportu. W garbarni skóry moczone są w ługu lub w siarczku sodu, by usunąć z nich resztki sierści. Następnie czeka je kolejna kąpiel chemiczna w celu oddzielenia zewnętrznej warstwy skóry od wewnętrznej. Zewnętrzna warstwa zostanie wykorzystana do produkcji butów, torebek, odzieży itd. Natomiast wewnętrzną warstwę wykorzystuje się między innymi do produkcji gryzaków dla psów.

jak powstają gryzaki z prasowanej skóry
Proces powstawania gryzaków z prasowanej skóry.

Kolejnym etapem jest wybielanie skóry przy użyciu roztworu nadtlenku wodoru i innych silnych wybielaczy. Opcjonalnie skóra może zostać spryskana różnymi barwnikami i sztucznymi aromatami, by wyglądała bardziej smakowicie dla opiekuna oraz by pies w ogóle chciał ją wziąć do pyska. Sztuczne barwniki czy aromaty mogą negatywnie wpływać na zdrowie psów, zwłaszcza jeśli zawierają substancje toksyczne lub rakotwórcze. W gryzakach z prasowanych skór wykryto między innymi ołów, arsen, rtęć, sole chromu, formaldehyd i inne toksyczne chemikalia. Na końcu skóra jest formowana w ostateczny kształt atrakcyjny dla opiekuna psa np. kostkę lub bucik, a następnie jest klejona.

gryzaki dla psa - gryzaki z prasowanej skóry
Przykłady różnych gryzaków wykonanych z prasowanej skóry.

Podając psu tego typu gryzaki zwykle nie zaobserwujecie negatywnych efektów od razu. Jednak serwując je psu przez dłuższy czas, systematycznie go podtruwacie. Dodatkowo trzeba pamiętać, że pod wpływem śliny gryzaki z prasowanej skóry rozmiękają i robią się kleiste. Mogą więc przykleić się psu do przełyku czy żołądka powodując zadławienie lub nawet blokując drożność układu pokarmowego.

Dlaczego są tak łatwo dostępne?

Możecie się zastanawiać, że skoro gryzaki wykonane z prasowanej skóry są dla psów tak złe, to czemu w ogóle są dostępne na rynku? Teoretycznie w Unii Europejskiej czy w USA proces produkcji karm, smakołyków czy gryzaków dla psów powinien podlegać kontroli, a produkty dla zwierząt przed dopuszczeniem do sprzedaży powinny uzyskać stosowny atest. Problem jednak w tym, że większość tego typu gryzaków trafia na nasz rynek z Chin lub z Indii. W tych krajach niestety mało kto zastanawia się nad jakością przysmaków dla psów czy nad etyką ich powstawania. Według Humane Society International w gryzakach z prasowanej skóry znaleziono skóry psów brutalnie zabijanych w Tajlandii.

Dlatego wybierając gryzaki dla swojego psiaka koniecznie sprawdźcie kraj produkcji i unikajcie tych wyprodukowanych w Chinach czy Indiach. Jeżeli sklep zoologiczny sprzedaje gryzaki „na wagę” luzem, bez opakowania i nie możecie sprawdzić kraju ich produkcji, po prostu ich nie kupujcie. Unikajcie też gryzaków, na których opakowaniu podane są jedynie dane dystrybutora produktu. Dystrybutor i producent to nie to samo. Dystrybutor może być np. z Polski, ale sprowadza gryzaki z Chin. Warto też wiedzieć, że producent gryzaków nie ma obowiązku wymieniać na opakowaniu kraju pochodzenia każdego komponentu, który zawiera dany produkt. Wystarczy więc, że europejski producent zakupi kostki ze sprasowanej skóry z Chin czy Indii i owinie je suszonym mięskiem i już może napisać, że produkt został wyprodukowany w UE.

Jakie gryzaki są zdrowe?

Skoro już wiemy, że wysokoprzetworzone gryzaki ze sprasowanych skór nie są dobre dla naszych psów, pojawia się pytanie jakie gryzaki są zdrowe? Odpowiedź brzmi – odpowiednio dobrane do psa oraz jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone.

Gryzaki suszone

gryzaki dla psa - gryzaki suszone
Na górze – suszone ucho,
Na dole z lewej – ucho sztucznie barwione, na dole z prawej – ucho wybielane

Do naturalnych gryzaków można zaliczyć między innymi suszone uszy, penisy wołowe, kurze łapki, żwacze wołowe, świńskie ryjki itp. Kupując tego typu produkty unikajcie tych sztucznie wybielanych. Są może atrakcyjniejsze dla oka, ale do ich produkcji użyto chemikaliów, które mogą być toksyczne dla waszego psa. Nie dajcie się też nabrać na wybielane i później sztucznie barwione gryzaki, które mają udawać wędzone.

Kości

gryzaki dla psa - kości
Takich kości psom nie podajemy.

Kości mogą być świetnym źródłem wapnia czy fosforu w diecie, ale nie każdemu psu będą służyć. Przede wszystkim nie powinno się podawać psu kości długich dużych zwierząt. Tkanka kostna, która je buduje jest zbita i zbyt twarda dla psich zębów. Nie chcemy ich psu połamać. Po drugie kości podawane psu powinny być surowe. Kości poddawane obróbce termicznej czyli gotowaniu, pieczeniu, smażeniu itd. mogą rozpadać się na ostre drzazgi, które stanowią zagrożenie dla psiego zdrowia i życia. Ponadto nie można podawać psom gołych gnatów. Można natomiast podawać mięsne kości, czyli kości obleczone mięsem, tłuszczem i skórą. Podawanie gołych kości może prowadzić do zaparć, a w skrajnych przypadkach nawet do zaczopowania jelita psa.

Bardzo ważne jest też dobranie ilości podawanych kości oraz ich wielkości do rozmiarów psa. Podanie zbyt małej kości grozi tym, że pies połknie ją w całości bez pogryzienia. Natomiast zaserwowaniu psu zbyt dużej kości sprawi, że psiak nie da jej rady. Podając psu zbyt dużo kości możemy doprowadzić do zatwardzenia lub nawet całkowitego zaczopowania jelita. Trzeba więc pamiętać, że gryzaki powinny być jedynie dodatkiem do psiej diety, a nie jej podstawą.

Poroże

gryzaki dla psa - poroże

Ostatnio bardzo popularnym gryzakiem dla psów jest poroże jelenia. Jest ono bardzo twarde i na pewno nie nada się dla każdego psa. Jeśli wasz psiak tylko memla sobie gryzak w pysku, to poroże może okazać się strzałem w dziesiątkę. Natomiast jeśli macie psiaka niszczyciela, który za wszelką cenę musi rozgryźć gryzak na mniejsze elementy, poroże nie będzie dobrym pomysłem. Podobnie jak w przypadku twardych, gołych kości psiak może połamać sobie na nim zęby.

Gryzaki z korzenia lub drewna

gryzak z drewna

Fajnym gryzakiem dla psa może okazać się korzeń krzewu o nazwie wrzosiec drzewiasty lub gryzaki wykonane z drzewa oliwnego czy na przykład kawowego. Tego typu gryzaki są trwalsze od zwykłych patyków, a podczas gryzienia rozpadają się na kawałki lub miękkie łatwe do wydalenia włókna, a nie groźne dla psa drzazgi. Ponadto nie dostarczają psu dodatkowych kalorii. Są więc świetnym rozwiązaniem dla psów z nadwagą. Decydując się na gryzaki z korzenia lub drewna trzeba oczywiście dobrać ich rozmiar i twardość do możliwości naszego psa.

Gryzak z mleka jaka himalajskiego

gryzak z mleka jaka himalajskiego

Z mleka jaków wyrabiany jest specjalny ser, który następnie poddawany jest długiemu procesowi suszenia. W efekcie otrzymywane są naturalne, twarde gryzaki bez dodatku konserwantów czy zbóż. Gryzaki z mleka jaka himalajskiego zajmują psy na długo i stanowią ciekawą alternatywę dla suszonych gryzaków, poroża czy kości. Oczywiście ich rozmiar trzeba dobrać do wielkości psa. Trzeba też uważać, by psiak nie połykał zbyt dużych kawałków.

Jeśli chcecie przygotować podobne gryzaki z mleka krowiego samodzielnie, we własnym domu, to na moim blogu znajdziecie przepis jak to zrobić.

Surowe warzywa

marchewka

Świetnym gryzakiem dla psa może być też surowa marchew czy kalarepa. Surowe warzywa nie są tak twarde jak kości, więc pies nie połamie sobie na nich zębów. Ponadto surowe warzywa są niskokaloryczne, nieprzetworzone i dużo tańsze niż większość gryzaków dostępnych w sklepach zoologicznych.

Wybierając zdrowy gryzak dla psa pamiętajcie, by sprawdzać nie tylko jego skład, ale też kraj produkcji. Dobierzcie też wielkość gryzaka oraz jego twardość do wielkości, możliwości i zwyczajów żywieniowych waszych psów. Uwzględnijcie również kaloryczność gryzaków w diecie waszych psiaków. W przeciwnym razie możecie doprowadzić do nadwagi lub nawet otyłości swojego pupila. Gryzaki nie powinny stanowić więcej niż 10% dziennej dawki pokarmowej psa. Pamiętajcie też, by nie zostawiać psa z gryzakiem bez nadzoru. Kontrolujcie to w jaki sposób psiak je swój gryzak i reagujcie w przypadku zadławienia czy połykania zbyt dużych lub ostrych kawałków.