gryzaki z mleka

Niedawno pisałam o tym jak wybrać zdrowe gryzaki dla psa. Niestety w sklepach zoologicznych nadal powszechnie dostępne są wysoko przetworzone gryzaki z prasowanej skóry, do których produkcji wykorzystuje się masę toksycznych substancji. Dziś chciałabym podzielić się z wami prostym przepisem na zdrowe i naturalne gryzaki z mleka, które możecie przygotować samodzielnie w domu.

Himalajska przekąska

Przepis na gryzaki z mleka pochodzi prosto z himalajów. W Tybecie, Nepalu czy Bhutanie od dawna wytwarza się z mleka jaka ser zwany chhurpi lub durkha. Po wysuszeniu ser ten staje się niezwykle twardy. Lokalni mieszkańcy kroją go w kostki i jedzą jako bogatą w białko przekąskę. Chhurpi jest uznawany za najtwardszy ser na świecie. Zjedzenie małej kostki zajmuje człowiekowi kilka godzin. Ser musi się najpierw rozpuścić w buzi pod wpływem śliny i dopiero potem można go pogryźć i zjeść.

W sklepach zoologicznych znajdziecie gryzaki wykonane z mleka jaka himalajskiego, zwykle z dodatkiem mleka krowiego. Cena dużego gryzaka w sklepie wynosi około 40zł. Natomiast koszt samodzielnego zrobienia takiego gryzaka w domu wynosi zaledwie około 4zł. Można więc sporo zaoszczędzić, a przy okazji wiemy dokładnie z czego taki gryzak został zrobiony.

Składniki

Do przygotowania gryzaków z mleka potrzebne nam będą tylko dwa proste składniki i trochę wolnego czasu. Pierwszym składnikiem będzie oczywiście mleko. W oryginalnym przepisie Tybetańczycy wykorzystują mleko jaka himalajskiego, jednak w naszych polskich warunkach musimy się zadowolić mlekiem krowim. Najlepiej wybrać mleko bez tłuszczu. Wychodzą z niego gryzaki w kolorze toffi, lekko przezroczyste i bardzo twarde. Robiłam też gryzaki z mleka 2% oraz 3,2% i zawsze wychodziły białe i dość kruche. Z 3 litrów mleka można uzyskać 4 spore (około 15cm długości) gryzaki. Jeżeli wasz psiak nie toleruje laktozy, możecie spróbować wykonać gryzaki z mleka bez laktozy.

gryzaki z mleka tłustego vs 0%
Po lewej gryzaki z tłustego mleka. Po prawej gryzaki z mleka 0% tłuszczu.

Kolejny składnik to sok z cytryny. Na 3 litry mleka będziemy potrzebować soku z jednej dużej cytryny. Zamiast cytryny można też wykorzystać sok z limonki lub odrobinę kwasku cytrynowego. I to w zasadzie wszystko… W oryginalnym przepisie Tybetańczycy dodają do mleka dla smaku odrobinę soli. Jednak, według mnie, w przypadku gryzaków dla psa, sól nie jest potrzebna. Nadmiar soli w psiej diecie może powodować choroby nerek czy serca, więc nie można z nią przesadzać.

Wykonanie

Przygotowanie gryzaków z mleka rozpoczynamy od wyciśnięcia soku z cytryny i zagotowania mleka. Podczas podgrzewania warto dość często je mieszać, by nie przywarło do spodu garnka i się nie przypaliło. Gdy tylko mleko zaczyna się gotować, dodajemy do niego sok z cytryny i chwilę mieszamy. Białko z mleka powinno się ściąć w postaci białych grudek sera.

grudki sera w mleki

Zawartość garnka przelewamy przez sitko przykryte kawałkiem materiału. Ja używam do tego celu zwykłej pieluchy tetrowej. Następnie przelewam ser zimną wodą, by szybciej ostygł. Kolejnym krokiem jest odsączenie z sera tak dużej ilości wody, jak to tylko możliwe. Im więcej wody uda nam się teraz pozbyć, tym krócej gryzak będzie później sechł i tym będzie twardszy.

Odsączony ser układam na desce i formuję go mniej więcej w kształt prostokąta. Jeżeli nie macie deski, możecie użyć też płaskiego talerza. Zawijamy ser ciasno ze wszystkich stron materiałem dokładnie ugniatając. Im ciaśniej uda się go zawinąć, tym lepiej. Chcemy, żeby ser był zbity, a powstały z niego gryzak twardy.

gryzaki z mleka - odsączanie sera

Tak zawinięty ser przykrywam drugą deską. Następnie trzeba te deski dość mocno ścisnąć tak, by wydobyć resztki wody z sera i by jeszcze mocniej go sprasować. W himalajach przygniatają drewniane deski ciężkimi kamieniami lub zgniatają je specjalnymi ściskami. W warunkach domowych, trzeba się wykazać kreatywnością. Możecie położyć na desce stertę ciężkich książek lub dociążyć ją dużym baniakiem z wodą. Ja wykorzystuję ściski stolarskie, które bez problemu, za kilkanaście złotych, można kupić w każdym sklepie budowlanym. Tak przygotowany ser należy zostawić na 6-8 godzin.

gryzaki z mleka - ściski stolarskie

Po kilku godzinach zdejmujemy obciążenie i odpakowujemy ser z materiału. Przyszedł czas na pokrojenie sera na odpowiednie dla waszego psiaka kawałki. Dla moich wyżłów kroję ser w dość duże kawałki. Warto pamiętać, że podczas suszenia gryzaki trochę się skurczą. Oczywiście im większe i grubsze kawałki utniemy, tym dłużej będą się potem suszyć.

Ostatni etap przygotowania gryzaków z mleka, to właśnie suszenie. W himalajach pokrojony w kawałki ser zawiesza się w domach, zwykle nad paleniskiem i pozostawia do wyschnięcia na około miesiąc. Dzięki temu ser nabywa nie tylko niezwykłej twardości, ale też lekkiego aromatu wędzenia. W domowych warunkach warto podsuszyć gryzaki wstępnie w piekarniku. Wykładamy go papierem do pieczenia, na którym układamy pokrojone kawałki sera i suszymy je w temperaturze około 80C przez godzinę. Ja dodatkowo włączam termoobieg w piekarniku.

gotowe gryzaki z mleka

Po wysuszeniu w piekarniku gryzaki powinny być już dość twarde z wierzchu, ale w środku będą jeszcze bardzo miękkie. Trzeba je teraz dosuszyć w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. To jak długo będziecie musieli je suszyć zależy od tego ile wody udało się wam odcisnąć z sera, jak duże kawałki pokroiliście oraz jakie warunki panują w waszym mieszkaniu. Jeżeli przygotowujecie gryzaki z mleka latem, radzę dosuszyć je na słońcu. Wysuszenie moich dużych gryzaków w warunkach domowych zajęło około tygodnia.

Jestem bardzo ciekawa czy spodobał się wam mój przepis i czy udało mi się zachęcić was do przygotowania gryzaków z mleka samodzielnie w domu. Jeśli tak, to pochwalcie się koniecznie waszymi gryzakami. Napiszcie też w komentarzu, czy tego typu naturalne przekąski smakują waszym psiakom. Wektor i Haker uwielbiają te gryzaki 😀