
Okres świąt Wielkiej Nocy zainspirował mnie do poeksperymentowania z psimi wypiekami. Udało mi się opracować prosty i szybki przepis, dzięki któremu możecie zrobić całą masę psich ciasteczek w wielu zaskakujących smakach. Oto moja tajna receptura: Ciasteczko = główny składnik + składnik smakowy + baza (olej, jajko, mąka)
Do tego równania jako główny składnik możecie podstawić:
- owoce i warzywa (banany, dynię, bataty, marchewkę, pietruszkę, seler…)
- ryby (tuńczyk, sardynka, łosoś…)
- podroby (żołądki, wątróbki, serca…)
Jako składnik smakowy możecie użyć:
- przypraw korzennych (cynamon, kurkuma, imbir…)
- świeżych ziół (mięta, natka pietruszki, bazylia…)
Do tego dodajemy bazę (olej, jajko i makę), wszystko dokładnie mieszamy, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20min w 160C. Czy może być prościej? Plusem tego przepisu jest to, że poszczególne składniki możemy dowolnie ze sobą łączyć tworząc co raz to nowe smaki dla naszego psa. Poniżej trzy przykładowe przepisy, które zrobiłam i przetestowałam na Wektorze.
Ciasteczka bananowo-cynamonowe
Składniki:
2 banany
1 łyżka cynamonu
1 łyżka oleju lnianego
1 całe jajko
1 szklanka mąki orkiszowej?
Wykonanie:
Do miski dodajemy banany oraz cynamon i dokładnie wszystko blendujemy, lub rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy naszą bazę, czyli łyżkę oleju*, jedno całe jajko** oraz szklankę mąki*** i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy masę na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika (160C) na około 15 min. Upieczony i przestudzony placek tniemy na ciasteczka o odpowiedniej wielkości dla naszego psa.Tu znajdziecie filmik pokazujący jak zrobić te ciasteczka.* ja używam olej lniany tłoczony na zimno. Zawiera on dużo kwasów Omega 3, trochę Omega 6 oraz sporo witamin. Możecie użyć tu również innych olejów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Szczególnie zalecane dla psów są oleje: słonecznikowy, rzepakowy, z łososia, czy z wątroby dorsza.** zalecam używanie jajek „zerówek” od kur z chowu ekologicznego*** psy nie trawią zbóż, a na niektóre często mają alergię. Dlatego odradzam stosowanie mąki pszennej czy kukurydzianej. Bezpieczniejsza będzie mąka orkiszowa, owsiana lub ryżowa.Warto wiedzieć, że niektóre dodatki i owoce są dla psa toksyczne! Pies nie powinien jeść winogron (i rodzynek), które obciążają nerki, czekolady, która szkodzi sercu, czy awokado, które w całości jest dla psów toksyczne.
Ciasteczka tuńczykowo-miętowe
Składniki:
- 120g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka)
- świeża mięta
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 całe jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej?
Wykonanie:
Tuńczyka oraz świeżą miętę dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy łyżkę oleju, jedno całe jajko oraz szklankę mąki
i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy ciasto na
blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy wszystko do
nagrzanego piekarnika (160C) na około 15 min. Upieczony i przestudzony
placek tniemy na ciasteczka. Tu znajdziecie filmik pokazujący jak zrobić ciasteczka tuńczykowo-miętowe.
Trzeba uważać na ryby wędzone. Zawierają one sporo soli, która niekorzystnie działa na organizm psa. Lepiej wykorzystać rybę świeżą lub mrożoną. Dobrze jest też wybierać filety pozbawione ości.
Ciasteczka wątróbkowo-pietruszkowe
Składniki:
- 250g wątróbki indyka
- świeża pietruszka
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 całe jajko
- 1,5 szklanka mąki orkiszowej?

Wykonanie:
Tak samo jak w poprzednich przepisach wątróbkę oraz świeżą pietruszkę dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy łyżkę oleju, jedno całe jajko oraz 1,5 szklanki mąki (wątróbka jest dość mokra dlatego dodaję więcej mąki) i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy ciasto na
blachę i pieczemy w 160C przez około 15 min. Upieczony i przestudzony
placek tniemy na ciasteczka. I oczywiście filmik pokazujący jak zrobić ciasteczka wątróbkowo-pietruszkowe.Nie powinno się podawać psu surowej wieprzowiny, ani podrobów wieprzowych ze względu na możliwość wystąpienia w nich, niebezpiecznego dla psa, wirusa wścieklizny rzekomej. Spokojnie ciasteczka są upieczone w wysokiej temperaturze, więc nic waszym psom nie grozi 😉

Mój przepis pozostawia spore pole do popisu dla osób kreatywnych. Możecie dowolnie zmieniać i dodawać składniki tworząc własne odmiany smakowe tych ciasteczek. Pamiętajcie jednak, żeby podczas eksperymentowanie nie zaszkodzić swojemu psu. Niektóre składniki uwielbiane przez ludzi są toksyczne dla psów! Poniżej krótka lista składników, na które trzeba uważać:
- cebula i czosnek – mogą prowadzić do anemii psa. Szczególnie groźna jest tu cebula
- gałka muszkatołowa – wpływa toksycznie na układ nerwowy
- gorczyca – działa drażniąco na układ pokarmowy i oddechowy
- ziemniaki (zwłaszcza surowe, zielone części) – źle wpływają na układ moczowy, pokarmowy i nerwowy psa
- winogrona i rodzynki – obciążają nerki
- czekolada i kakao – szkodzi sercu psa, w skrajnym wypadku może powodować śmierć psa
- awokado – w całości toksyczne dla psa
- rabarbar – może powodować powstawanie kamieni w nerkach, zaburza wchłanianie wapnia
- surowa wieprzowina (mięso i podroby) – może przenosić wirusa wścieklizny rzekomej
Przechowywanie ciasteczek
Pamiętajcie, by po upieczeniu i pokrojeniu ciasteczka schować w szczelnym słoiku w suchym miejscu, tak by nie dopadła ich pleśń. Ponieważ ciastka nie zawierają żadnych substancji konserwujących powinny zostać zjedzone w ciągu 3-5 dni. Jeżeli zrobicie większą partię nadmiar ciasteczek możecie zamrozić na później.
Mam nadzieję, że mój przepis zainspiruje was do własnych poszukiwań idealnego smaku dla waszego pupila. Mój Wektor uwielbia ciasteczka z wątróbką i rybą. Nie przepada za tymi z bananem. No cóż…w końcu to urodzony mięsożerca ;D Napiszcie jak sprawdza się mój przepis u was. A może macie jakieś inne sprawdzone przepisy na psie smakołyki?
Uważałabym też z cynamonem, może powodować problemy z wątrobą 🙂
Psiak musiałby zjeść duuużo cynamonu by mógł mu zaszkodzić. Umiar to podstawa 😀
Będziemy testować 🙂
http://littleangelsndevils.blogspot.com/
DZIĘKUJE ZA PRZEPIS !!!! Buster szaleje za ciastkami wątróbkowo-pietruszkowymi i przynajmniej wiem co w nich jest 🙂 Ja dodałam jeszcze trochę startej marchewki i siemię lniane 🙂 Za niedługo wypróbujemy również z tuńczykiem.. do bananowych nawet nie podchodzę bo Buster to 100% mięsożerca 😀
Uważaj z siemieniem lnianym. Nie opłukane jest trujące nawet dla ludzi!
Mam pytanie mianowicie: ile razy dziennie można podawać małemu psu tA kiedy ciasteczka?(Rasa terier szkocki)
Ps.Mojej budi bardzo zasmakowało połączenie jabłko mięta 😉
Ciasteczka można traktować jako smakołyk, ale nie powinny zastępować posiłku. Według mnie mogą stanowić 5-10% dziennej dawki jedzenia dla psa.
Mam pytanie mianowicie: ile razy dziennie można podawać małemu psu tA kiedy ciasteczka?(Rasa terier szkocki)
Ps.Mojej budi bardzo zasmakowało połączenie jabłko mięta 😉
hej:) czy olej musi byc lniany a mąka orkiszowa?
Jest napisane ze moze byc olej rzepakowy a o mąkach zobacz tam gdzie są * 😉
Czy małemu husky (7 tygodni ) można podawać ciasteczka ? Jeśli tak to ile ?
Z tak młodymi psiakami trzeba uważać, bo mogą być uczulone na jakieś składniki, lub mieć problemy z ich strawieniem. Dlatego wszelkie nowości należy wprowadzać stopniowo w bardzo małych ilościach i obserwować jak psiak na nie reaguje.
Mam pytanie, jeśli moja suczka ma ok. 5 miesięcy ( przygarnełam ją z ulicy ) może jeść te ciasteczka?
Jeśli nie jest uczulony na składniki to pewnie, że tak ;D
Świetny przepis
A może być mąka ziemniaczana?
A Ty byś chciał jeść ciastka z mąki ziemniaczanej?
Zrobilam mojemu 9 tygodniowemu rottkowi te z tunczykiem i oszalal na ich punkcie. Musze wyprobowac inne smaki:)
Witam, przepisy super jednak mam pytanie: czy jest sens dodawać do ciasteczek olej lniany? Czytałam, że olej lniany traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.
O tym samym pomyślałam. Olej traci wówczas swoje właściwości. Ale przepisy na ciasteczka super! Będę robić.
Olej lniany staje się bardzo toksyczny już w temp ok 15 st C (dlatego nalezy kupowac tylko ten przechowywany w lodowce), dlatego nie nalezy używać go do gotowania czy pieczenia
Czy zamiast mąki mogę użyć otrębów?
Oj ciacha juz upieczone , zaczelysmy od bananowych bo lubimy banany 😉 znaczy Thelma i Louise. Nasze dwa adopciaki mamai corcia od 2 mcy z nami. Ja dodalam zamiast oleju lnianego tran 🙂 toz to czysty olej ;). Ciasteczka pokroilam na malutkie kawalki i robia za smaczki :). Nastepne neda z tunczykiem.
Dziekujemy za inspiracje i przepisy. Maty wechowe tez juz w urzyciu 😉
Bardzo się cieszę 😀 Mam nadzieję, że pobrałaś też darmowy e-book z 10 pomysłami na różne zabawki węchowe dla psiaków?
Witam serdecznie, czy któryś z tych przepisów nada się dla pieska z chorą wątrobą? Moja Lucy jest w trakcie leczenia i nie chcę jej zaszkodzić, a bardzo jej brakuje ciasteczek…. szukam pomocy i przepisów, ale informacje w necie są zbyt ogólnikowe dla mnie…
Avie (5mies. suczka) smakuje tuńczyk z pietruszką (użyłam mąkę ryżową i olej lniany), nawet Tristana (kotka) jadła.
Świetne przepisy, na pewno wypróbuję☺?
Moja psinka ze smakiem wsuwa ciasteczka z marchewki, natki pietruszki, mąki ryżowej, oleju lnianego i jajka?☺
Wypróbuję też inne połączenia?
Bardzo dziękuję za przepisy☺
Świetny przepis,polecam szczególnie ciasteczka z wątróbki.Ja jeszcze zmiksowałam piersi z kurczaka i wyszły takie ciasteczka kurczaczkowe.Na szkoleniu po otworzeniu pudełka wszystkie obecne psy(szczęście, że są to małe pieski:))zaatakowały i wcinały z zachwytem.
Kupiłam toster do pieczenia ciasteczek dla naszej Baby. Jej ulubione to te z bananami
Bruno (nasz kochany około roczny kundelek) tak pokochał ciasteczka z dynią i lnem ,że na ich widok trzęsą mu się łapki. Przepis jest świetny ,na pewno nigdy ich nie zabraknie.
Robie psiakowo ciasteczka ale najpierw podgotowuje wątrobkę i udka a później miele w maszynce. Piesek je uwielbia
Chciałam zrobić te smaczki, ale na razie nasz Freddie jest w trakcie rozpoznawania czy ma uczulenie na kurczaka i w związku z tym nie możemy dawać mu też jajek. Czy można w tych przepisać pominąć jajka lub je czymś zastąpić?
Zapomniałam dodać, iż doskonałym zamiennikiem jajek jest mus jabłkowy niesłodzony. Można zrobić w domu z kilku jabłek i trzymać w lodówce (świetny też deser nie tylko dla psów).
Czy informacja, że psy nie trawią zbóż może zostać poprawiona? Psy bardzo dobrze trawią zboża, co zostało już potwierdzone w badaniach (the genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet – z 2013 roku, czyli sprzed daty publikacji posta). Ponadto orkisz to pszenica, nie rozumiem dlaczego jedno zboże jest polecane, a drugie odradzane ;D
Osobiście w ogóle nie używam mąki pszennej jakiejkolwiek. Zamiast – mąka migdałowa, mąka z białego ryżu (lepiej przyswajalna aniżeli z brązowego), ciecierzyca mielona.
Dlatego, że orkisz jst najbardziej podobny do dzikiej pszenicy, zawiera do 50% mniej glutenu niż zwykła pszenica i nie jest sztucznie modyfikowany.
Zrobiłam dziś ciasteczka tuńczyk z miętą, banan z cynamonem i marchewka z imbirem. I wszystkie wyszły mi wilgotne w środku – tak ma być, czy za krótko pieczone? ?
Jeśli są za miękkie to zbyt krótko je piekłaś 😉 Różne składniki maja różna wilgotność, więc czas pieczenie trzeba dopasować do danych składników.
A czy mogę dodać do ciasteczek mąkę tortowa bo nie jestem pewna?
Zrobiłam i ja, te z wątróbką. Moje 10 tygodniowe szczenię uwielbia a ja mam oręż do treningu ? Dziękuję!
Jakie smakołyki można robić dla szczeniaków? Wszystkie przepisy są bardzo fajne ale nie chcę nic za wcześnie wprowadzać mojej suni (Golden 9 tyg) żeby jej nie zaszkodzić
Przy szczeniakach i małych psach radzę używać podczas treningów ich normalnego jedzenia.
Czy można ciasteczka wątróbkowe zrobić z innym mięsem? Na przykład sercami drobiowymi
Możesz spróbować i dać znać jak ci wyszły 😉
Czemu maka orkiszowa a nie zwykła lub owsiana(bezglutenowa)np?
Czy te ciasteczka bananowe moga być w środku troszkę mokre, czy to raczej zakalec?
Ja zawsze robię z wątróbki indyczej do której dodaję marchewkę,siemie lniane,olej rzepakowy,płatki owsiane,jajko i makę.Jak mam to takze pietruszkę zieloną.
Od lat piekę i zawsze dodaję siemię lniane oraz płatki owsiane.Dzisiaj zrobiłam nieco inaczej.Dodałam jak zwykle całe jajko ale i skorupki.
Sklad:
0,5 kg wątróbki z indyka
całe calutkie jajko 🙂
3 łyżki płatków owsianych
2 łyzki siemienia lnianego
3 łyzki maki orkiszowej
całą marchewkę
trochę mniej niż pół szklanki oleju rzepakowego Kujawskiego
wsio zmiksowałam i piekłam w 175 st.C przez ok. 30 minut. Zawsze mrożę i mamy na dłużej.Spoko przepada za nimi.Zrobi wszystko zeby dostać ciastko 🙂
Upiekłem wątrobowe na orkiszu i mój pies-szczeniak (4 miesiące) dla tych ciasteczek zrobi wszystko. Chciałbym spróbować z wołowiną i mąką owsianą ale się zastanawiam czy można używać wołowiny do ciasteczek. Może mała podpowiedź ?
Spróbuj i daj znać jak ci wyszły 😀
Czy można używać innego oleju zamiast rzepakowego (naprzykład z oliwki lub winogron)? Słyszałam że winogrin jest trujący dla psa, ale czy napewno olej z winogron?
Ja bym na psie nie eksperymentowała.
Będziemy testować🐾😘
Czemu?, przecież to nie chemia tylko spożywcze składniki.
Ja zrobiłam tak:
1szklanka zmielonych płatków owsianych
1jajko
2łyzki oleju rzepakowego
trochę ugotowanej marchewki i selera
Mój pies lubi różne pieczące rzeczy a więc dodałam troche rzeżuchy
Mój drugi przepis to:
1szklanka zmielonych płatków owsianych
1jajko
2lyzki oleju rzepakowego
Rozgniecione banany i jabłka
Moja sunia robiła wszystko żeby dostać te przysmaki
Bardziej smakowały jej te z marchewką i selerem
Ojej dzisiaj zrobiłam połączenie tuńczyka z pietruszka.
Zdziwiło mnie piszczenie psa.. Poszłam zobaczyć a on przed piekarnikiem piszczał 🥰🥰🥰
Pani Kasiu, dziekuje za wspaniały blog i kanał na Youtube. Dzięki Pani moje 4 miesięczne psiaki będą lepiej odżywione,lepiej ułożone, budujemy cudowną więź i cieszymy się sobą.
Co do ciasteczek: robiłam rybne ( tuńczyka podebralam kotom, almo nature ma puszki bez soli, tuńczyk w sosie własnym) ,ze świeżego pstrąga, owocowe, używałam mąki orkiszowej, ryżowej i kokosowej, z każdej wychodzą super, olej z łososia lub kokosowy do owocowych, wszystko misz masz i gotowe. Genialne w swej prostocie. Oprócz tego odkrylam, że gady gardzace surowymi warzywami, zmielone wraz z blendowana wątróbka i olejem ( wybrałam trochę z miski przed dodaniem jajka i mąki) pochłaniają z przytupem. To wiem, jak im przemycić co nieco na codzień.
Cześć! Psiastka super! Dla wątróbkowych zrobi wszystko. Mam jednak wątpliwości. Piszesz, że „ psy nie trawią zbóż i często mają na nie alergię. Dlatego odradzam stosowanie mąki pszennej czy kukurydzianej. Bezpieczniejsza będzie mąka orkiszowa, owsiana lub ryżowa.”
Przecież orkisz to też pszenica, a owies to też zboże…. To w końcu jak?
Ktoś robił bez użycia jakiejkolwiek mąki?
Myślałam tu głównie o pszenicy i kukurydzy. Masz rację, że nie napisałam tego dość jasno już zmieniam 😉 Pamiętaj, że ciastka to tylko dodatek do diety, więc jeśli zawierają np. mąkę ryżową, to nic się psu nie stanie. Należy tylko unikać składników na które psiak ma uczulenie lub które ciężko trawi.
Dzien dobry , zastanawiam sie ile takich ciasteczek watrobkowych moze np dorosly pies pasterski zjesc dziennie ,bo wiem ze watroba w duzych ilosciach szkodzi?
Wątroba nie powinna stanowić więcej niż 5% psiej diety. A jeśli psiak dostaje witaminę A w innej postaci, to jeszcze mniej.
CD iasteczka watrobkowe wyszly miekkie i jakby klejace w srodku. Czy takie maja byc czy trzeba jednak piec dluzej,badz podsuszyc pokrojone w termoobiegu?
Powinny być raczej suche. Może za krótko potrzymałaś w piekarniku lub kawałki były za grube?
Czy jest jakaś opcja dla psa alergika, który je tylko białko swinskie, jajka odpadają, glutenu się boję. Ma Pani jakiś pomysł??
Polecam smakołyki z suszonego mięsa. Sposób ich przygotowania znajdziesz u mnie na blogu https://piesologia.pl/jak-zrobic-smakolyki-z-suszonego-miesa/